Inspiratie

Inspiratie is het zorgen voor een innerlijke vonk die ons ecodorp aanzet tot creativiteit, exploratie en actie. Inspiratie als bron van nieuwe ideeën, speelse momenten, duurzame oplossingen en positieve verandering.

Tuin

In onze moestuin waan je je in een oase van rust. We telen hier samen met een team van vrijwilligers tientallen soorten groenten. Daarbij maken we gebruik van de no-dig methode en werken we volgens het permacultuurprincipe. De moestuin breidt zich elk jaar weer een stukje uit. We begonnen ooit met een ronde tuin, en worden nu elk jaar een stukje groter met rechte bedden erbij. We hebben een glazen kas staan en sinds dit jaar ook een niet verwarmde tunnelkas waarin we in de winter toch nog een aantal groenten kunnen verbouwen. Naast groenten kweken we ook talloze soorten keukenkruiden en medicinale kruiden, en verschillende soorten snijbloemen en eetbare bloemen.

In onze moestuin met Community Supported Agriculture telen we met bewoners en vrijwilligers. De CSA-leden van onze tuin delen in de oogst en kunnen elke week zelf hun groenten oogsten of het van onze prachtige groentenkar meenemen. Zo genieten we elke week van lokaal geteeld voedsel, direct van het land naar ons bord!

In onze moestuin waan je je in een oase van rust. We telen hier samen met een team van vrijwilligers tientallen soorten groenten. Daarbij maken we gebruik van de no-dig methode (link Charles Dowding) en werken we volgens het permacultuurprincipe. De moestuin breidt zich elk jaar weer een stukje uit. We begonnen ooit met een ronde tuin, en worden nu elk jaar een stukje groter met rechte bedden erbij. We hebben een glazen kas staan en sinds dit jaar ook een niet verwarmde tunnelkas waarin we in de winter toch nog een aantal groenten kunnen verbouwen. Naast groenten kweken we ook talloze soorten keukenkruiden en medicinale kruiden, en verschillende soorten snijbloemen en eetbare bloemen.

In onze moestuin met Community Supported Agriculture (link CSA) telen we met bewoners en vrijwilligers. De CSA-leden van onze tuin delen in de oogst en kunnen elke week zelf hun groenten oogsten of het van onze prachtige groentenkar meenemen. Zo genieten we elke week van lokaal geteeld voedsel, direct van het land naar ons bord!

Groenbeheer

Voedselbos

Ons voedselbos strekt zich uit over het hele terrein. Overal vind je bessenstruiken en fruitbomen. Het wordt in de zomer een kleurrijk feest van vruchten, dat elk seizoen nieuwe smaken tevoorschijn tovert. De bramen groeien in overvloed en wachten om geplukt te worden. We laten de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, maar zorgen er wel elk seizoen voor dat alles een beetje bijgesnoeid wordt en de boomspiegels weer netjes zijn. Zo genieten we elk jaar van steeds meer appels, peren, frambozen.

Met dank aan Treevember is er elk jaar budget om in het onderhoud te voorzien en weer een stukje verder uit te breiden.

Dieren

Op ons terrein vind je een kippenhok met een tiental kippen die overdag heerlijk over het terrein scharrelen. Daarnaast wonen er twee paarden, een hond en verschillende katten. Ook zijn we de thuisbasis van honderden vogels, kleine zoogdiertjes, insecten, vele hazen, een vos en nog veel meer. We genieten bijna dagelijks van het prachtige geluid van de buizerd die boven ons terrein op zoek is naar muisjes en in de zomer staan we regelmatig oog in oog met de hazen die graag onze moestuin bezoeken.

Labyrint

Ons labyrint is geen doolhof, zoals het woord misschien doet vermoeden. Je hoeft de weg niet te zoeken, maar alleen de prachtige paadjes te volgen. Tijdens de eerste helft van het labyrint bewandel je de weg van wat is geweest, wat je achter mag laten en wat je los wilt laten. In het midden vind je een mooi altaar om even stil te staan. Vervolgens wandel je verder de toekomst tegemoet, op dit pad kun je inspiratie vinden voor intenties die je wilt plaatsen, maar ook inzichten krijgen over wat er nog komen gaat. Wandel je een keer mee door ons labyrint?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst10daagse

 

Op ons Ecodorp zorgen we voor een innerlijke vonk die iedereen aanzet tot creativiteit, exploratie en nieuwsgierigheid. Inspiratie als bron van nieuwe ideeën, speelse momenten, duurzame oplossingen en positieve verandering. Inspiratie in ons Ecodorp kan voortkomen uit onze individuele creatieve ontdekkingsreizen, uit een diep contact met onze natuurlijke omgeving, vanuit ‘samen doen’ in gemeenschap, en uit het streven naar balans in onszelf, met elkaar en met de natuur. Inspireren is een dansend vonkje dat we meedragen in alles wat we doen.

Experimenteren

Op Ecodorp Bergen experimenteren we met verschillende manieren van duurzaam bouwen, het vruchtbaar maken van verarmde gronden door gebruik te maken van het permacultuurprincipe, de no-dig methode, het planten van vruchtdragende eetbare struiken en bomen in ons voedselbos, we hebben een labyrint aangelegd waar mensen al wandelend kunnen onthaasten, samen zorgen we voor de biotoop op ons terrein en creëren we beschermde plekken voor de verschillende planten en dieren die hier leven. Ook faciliteren we verschillende ateliers waar vakmensen en kunstenaars kunnen werken, exposities en performances kunnen worden gehouden en singing circles en ecstatic dance kan worden georganiseerd. We zijn nieuwsgierig op zoek naar hoe we als mensen in balans kunnen zijn, vreugde ervaren van het bestaan zelf en inspiratie kunnen opdoen. Voor onszelf, voor en met elkaar, in de prachtige natuurlijke Noord-Hollandse weide-, duin- en kuststreek waar ons Ecodorp ligt.

Strobouw

Duurzame isolatie met strobouw

Bouwen met pallets

Upcyclen van pallets voor interior design