Ervaringen uit de Jongerenhuis

door | apr 23, 2024 | Algemeen | 0 Reacties

Wil je meer weten over hoe het is om deel te nemen aan de jongerenhuis project op ecodorp bergen? Dan lees hier verder.

ERVARINGEN van deelnemers

Ingeborg: “Na mijn eerste telefoongesprek met de mentor van het jongerenhuis was ik zo blij en enthousiast dat ik muziek heb opgezet en een uur lang gezongen en gedanst heb. Dit klonk als een plek waar ik me thuis kon voelen, een plek waar ik passie kwijt zou kunnen en veel kon leren. In de realiteit is het heel anders dan ik me had voorgesteld, what else is new, maar zeker niet minder bijzonder. Ik werd heel warm ontvangen in het huis en voelde me eigenlijk bijna meteen thuis. Ik heb al veel geleerd sinds ik hier ben. Houtbewerken is tot nu toe mijn favoriete nieuwe skill. Ik heb geleerd om bedframes te maken en ben nu bezig met het ontwerpen van een buitenlamp. Mijn persoonlijke doel van dit jaar is om mijn grenzen goed in de gaten te houden en nee zeggen tegen dingen waar ik geen (emotionele) ruimte voor heb. Het ecodorp en specifiek het jongerenhuis zijn daar een hele fijne plek voor, omdat er altijd genoeg te doen is (en daarmee een hoop dingen om “ja” of “nee” tegen te zeggen). Tegelijkertijd is het een hele begripvolle en fijne omgeving, waar niemand zal oordelen als je ergens nee tegen zegt. Het feit dat iedereen zijn eigen persoonlijke doelen heeft voor dit jaar, zorgt voor een bepaalde sfeer in het huis. De overwinningen van de anderen zijn inspirerend om weer extra hard aan je eigen doelen te werken, en de struggles van de anderen zijn verbindend en herinneren je eraan dat het allemaal niet in één keer goed hoeft te gaan”.

João: “Living in the youth house, or “Jongeren Huis,” has been a profound journey for me. Perched at the entrance of our ecovillage, it’s more than just a living space; it’s a vibrant community where sustainability and solidarity flourish. Every day presents fresh chances for personal development and forging connections. Whether it’s nurturing our communal garden or engaging in eco-conscious projects, each endeavour feels purposeful and rewarding. Here, the relationships we cultivate transcend mere roommates; they evolve into a tight-knit family, bound by a collective commitment to shaping a brighter future. In the youth house, I’ve found not just a home, but a sanctuary where passion meets action, and where together, we’re crafting a blueprint for a more sustainable and compassionate world”.

Chay:” Op moment van schrijven woon ik een half jaar in het jongerenhuis. Het is voor mij een mooie stap geweest na de middelbare school. Ik had erg behoefte aan een tussenjaar en om een nieuwe plek te ontdekken, met mensen die meer naar elkaar omkijken en “bewust” zijn in diverse onderwerpen. Van school afkomend zat ik niet zo lekker in mijn vel. Ik vond het o.a. lastig activiteiten te ondernemen die ik écht leuk vond, omdat ik het mezelf niet gunde. Het joinen van het Jongerenhuis project, heeft me een kickstart gegeven om weer naar mezelf te kijken en bezig te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Daarbij vind ik het fijnst dat er een sfeer heerst van ondersteuning, begrip en verwarmende liefde. De connectie met het ecodorp is ook fijn; het is een mooie plek waar veel te leren valt, zowel in praktische als emotionele zaken. Ik raad het Jongerenhuis hartelijk aan, aan iedereen die interesse heeft in ecodorpen, wil werken aan persoonlijke ontwikkeling en/of wil samenleven met huisgenoten op hetzelfde level zitten als jij”.